Ana sayfa  Annelik  Elsanatları  Haberler  Magazin Dünya  Magazin Türkiye  Moda  Ressamlar  Seramik

Tiyatro Sinema  Yazılar  Yemekler  Send Twitter  Twitter'da biz  Facebook'da biz  Pinterest'de biz

 

 

 

Çocuklarda doğru nefes almanın faydaları

Banu Conker Hayata Dair kadınlar kulübü

Yazan: Banu Conker

Yazan: Banu Conker, Hayata Dair Kadınlar Kulübü
Banu Conker'in tüm Grafik Saati yazıları

Yeni anneler, lütfen bebeğinizi yakından bir izleyin, karnına bir bakın. Bebeğiniz nasıl nefes alıyor? Karnına dikkat edin, nasıl inip kalkıyor? Sürekli, arada hiç bekleme olmadan, bağlantılı nefes alır bebekler, özellikle dördüncü, beşinci aydan sonra... Nefesleri iyice oturmuş, bu dünyaya iyice alışmış oluyorlar.

Eğer çocuğunuz büyükse kedi ya da köpekleri gözlemleyin, nasıl da durmadan nefes alıp veriyorlar. Mümkünse elinizi karınlarına koyun, daha iyi fark edeceksiniz.

Ve bebekler büyüyor. Biz kızıyoruz arada, kendilerini ifade etmelerine izin vermiyoruz, öğretmenleri kızıyor okulda bazen. Arkadaşları dalga geçiyor arada. Çocuk nefesini tutmaya başlıyor böyle durumlarda. Nefes tutmak bize ilkçağlarda yaşamış atalarımızdan gelen akaşik bir kayıt. Tehlike gördüğümüz anda görülmemek ve duyulmamak için tutuyoruz nefesimizi.
Grafik Saati kadınlar klubü
Bu nefes tutmalar sonra neye yol açıyor, biliyor musunuz?
Hangi olayla ilgili tuttuysak nefesimizi, o konuyla ilgili blokajlar yaratmamıza yol açıyor. Yani kısaca nasıl nefes alıyorsak öyle yaşamaya başlıyoruz.

Kendini ifade etmesi yasaklanan bir çocuk bir süre sonra susmayı öğreniyor ve nefesini tutarak, içinde blokajı bedenine yerleştiriyor. Kendini ifade etmiyor, nefesini tutuyor; nefesini tutuyor, kendini ifade etmiyor. Bu kısırdöngüden ancak nefesini tekrar düzenleyerek çıkabilir.

Odaklanma sorunu olan çocukların da nefesleri genelde düzensiz...Karınlarına nefes alan çocuklar (ve büyükler tabii ki) kendilerini daha çok bu dünyada hissediyorlar ve odaklanmaları daha kolay oluyor.

Eğer çocuğunuzu sakinleştirmek isterseniz, bir elinizi karnının alt kısmına koyun ve ‘nefes almak güvenli’ diyin yavaşça. Aradaki farkı kolayca görebilirsiniz.

Sınavları öncesinde çocuğunuzun nefesini düzenlemesini alışkanlık haline getirmesi için yardımcı olabilirsiniz. Elini karnına koyup, nefes alırken karnını şişirmesini, verirken karnının inmesini gözlemleyin ve fark etmesini sağlayın. Nefes alırken çalıştırmamız gereken diyafram kasının çalışıp çalışmadığını ancak bu şekilde anlayabiliriz.

Bir zamanlar nedense doğru nefes almanın bedenin üst kısmını kaldırıp indirerek olduğu yazılıp çizildi, ama bu tarz bir nefeste diyafram kası çalışmıyor ve diyafram kasının tek görevi nefes alıp vermemize yardımcı olmak...

Çocuk büyütmek bir bütün. Çocuğumuzu yedirmemiz, içirmemiz, kötülüklerden korumamız, hayatı öğretmemiz gerekiyor ama galiba nefesini yönetmesini sağlayarak en büyük iyiliklerden birini yapabiliriz. Denemeye değmez mi?

Banu Conker
Banu Conker'in tüm Grafik Saati yazıları

Banu Conker'in kişisel gelişim yazıları

Banu Conker Hayata Dair annelik yazıları
Banu Conker'in diğer Hayata Dair yazıları

Diğer annelik yazıları

Genel editör:
Belgin Invictus

 

Çocuklarda nefes egzersizleri

Copyright: Her hakkı saklıdır

Creative Commons Lisansı
Çocuklarda doğru nefes almanın faydaları by grafiksaati.comBanu Conker annelik yazıları is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License.
Linkteki çalışma baz alınarak yapılmıştır http://annelik.grafiksaati.com/20.html.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://grafiksaati.com/kadinlarklubu/ adresinde mevcut olabilir.

Copyright: Her hakkı saklıdır  | kontak@grafiksaati.com  |  gizlilik politikası