Ana sayfa Annelik Elsanatları Haberler Magazin Dünya Magazin Türkiye Moda Ressamlar Seramik Tiyatro Sinema Yazılar Yemekler           
 
 

Çocuklarla Etkili İletişimde Tavır

Yazan: Zeynep Sertkaya, GrafikSaati Kadınlar Kulübü, Yaşam

Annelik: Anne çocuk yazıları

Zeynep Sertkaya

Zeynep Sertkaya
Blogum
 
Facebook sayfam
 
Twitter sayfam
 
G+1 sayfam
Maillerim:
all_butterflies[at]hotmail[.]com
sertkayazeynep[at]gmail[.]com

DMCA.com 

Çocuklarla Etkili İletişimde Tavır

 

Çocuklarla Etkili İletişim kurmak için ne yapılmalı
 
Çocuklarla Etkili İletişim kurarken tavrın önemi

Çocuklarımızla doğru ve etkili bir iletişim kurabilmemiz için bir çok önemli nokta var : Bunlardan biri de iletişime karşı bakış açımız, tavrımız. Bir annenin çocuğu ile iletişim kanallarını en doğru şekilde kullanabileceği tavırları madde madde incelemeye ne dersiniz?

Gelişmeye niyet edin. Annelerimiz bizleri çok güzel yetiştirmiş olabilir, ancak unutmayalım ki çocuklarımız biz değiller ve bizim zamanımızı yaşamıyorlar. Bu nedenle gelişime açık olmak şu dönemde annelere en yarar sağlayacak tavırdır.
Grafik Saati kadınlar klubü
Hayalinizde canlandırın. Bir çatışma durumu ile karşılaştığınızda sakin bir köşeye çekilip düşünce ve hislerinize odaklanın. İletişim becerinizle ilgili olumlu düşünerek çatışmayı çözümleme yolunu hayal edin. Bir çıkar yol bulduğunuzu göreceksiniz.

Esnek olun. Evet , biz büyüğüz ve bizim dediklerimizin dinlenmesi, sözümüzün tutulması otoritemiz için önemli. Ama ya çocuğumuz gerçekten önemli bir ihtiyacını bize hissettirme çabasındaysa. İç güdülerinizi dinleyin. Bazen konuşmanın kontrolünü ona bırakın, görüşlerini dinleyin. Gerekli olduğu durumlarda fikirlerinizi değiştirmeye açık olun.

Sempatik olun. Bir çocuğun kalbine giden yol sevgi ve sempatiden geçer. Gülümseyin, dostça davranın ve savunmanızı azaltın. O sizin biricik evladınız, rakibiniz değil. Küçük bir çatışmayı, savaşa dönüştürmek yerine; keyifli bir tartışmaya çevirebilirsiniz. Unutmayın ; sonucu olumlu olan , aynı çatışmayı bir daha önümüze getirmeyecek tartışmalar faydalıdır.

Dürüstlük gösterin. Çocuğunuzun gözünde ahlaki açıdan dürüst bir imajınız varsa size güvenir ve fikirlerinizi önemser. Ona saygı gösterin ve duyarlı olun. Ancak gerçek fikrinizi de ondan saklamayın.

Çocuğunuzun duygularını paylaşın. Bizim duygularımız ne kadar önemliyse çocuğumuzun duyguları da o kadar önemlidir. Bazen üzgün olduğunu hissettiğinizde, onu güldürmeye çalışmaktansa onunla birlikte üzülün. duygularına saygı duyulduğunu görmek, başkalarının duygularına saygı göstermesini sağlar.

Kendinizi fazla ciddiye almayın. Evet, siz çocuğunuz için bir otoritesiniz. Öyle de olmanız gerekir. Ancak otorite olmak somurtkan bir ifade ile sürekli emirler vermeyi , bağırıp çağırmayı gerektirmez. Neşelenin. Durumların komik yanlarını da görün. Kendinizi eleştiren mizahi bir dil kullanın. Böylelikle çocuğunuz herkesi kendi kendisini eleştirebileceğini öğrenir ve kendisini de eleştirmesi gereken durumlar olduğunu kavrar.

Olumsuz duygulardan kurulun. Duygularınızın kontrolünü kazanın ve olumsuz olanlardan kaçının. Kendi kendinize söylediklerinize dikkat edin ve olumlu söylemlere çevirin : ... yaparım ... yapacağım ... yapabilirim. Çocuğunuzun sizin en sıkı takipçiniz olduğunu unutmayın. Sizin bakış açınız olumluysa, onun bakış açısı da olumlu olur.
Sorumluluk alın. Söylediğiniz ve yaptığınız her şeyin sorumluluğunu üstlenin. İletişim sırasındaki hatalarınızı kabul edin. Yanlışınızı olabildiğince çabuk düzeltin. Gerekiyorsa özür dileyin. Bir süre sonra çocuğunuzun da aynı sorumlulukla davrandığını, sizi üzdüğü bir gün özür dilediğini göreceksiniz.

Çocuğunuzun görüşlerine saygı gösterin. Sizin sevmediğiniz penyesini giymek istiyorsa, bırakın giysin. Bırakın ağacın yapraklarını yeşil değil, turuncuya boyasın; belki de sonbaharı resmediyordur. Neden o penyeyi sevdiğini, neden yaprakları turuncuya boyadığını öğrenmeye çalışın.

İletişimde stresin etkisini fark edin. Stresliyken iletişim yollarını kapatarak diyalog kurmaya çalışmaktansa, kendinize ve çocuğunuza zaman tanıyın. Stresin geçmesini bekleyin ki köprüleri atmadan iletişim doğru yola sapabilsin.

Son olarak gerçek sizi tanımasına izin verin. Asla iyi anne, otoriter anne ... gibi rollere bürünmeyin. Olmadığınız biri gibi davranmaya çalışmayın. Böylelikle çocuğunuzu da olmadığı biri olmaya sevk etmemiş olursunuz. Siz annesiniz, eşsiniz, arkadaşsınız, evlatsınız ama en önemlisi bir bireysiniz ve SİZsiniz. Bunu ona hissettirin ki o da bir birey olarak hayata tutunsun. Birinin eşi, birinin çocuğu yada arkadaşı olmanın yanında kendi olmanın tadını çıkarsın.

Okuduğum etkili iletişim becerileri kitapları ve aldığım seminerler genellikle bana odaklıydı. Ancak ben bu bilgileri öğrencilerime ve çocuklara uyarlayarak çok faydasını gördüm. Yukarıdaki maddeler ETKİLİ İLETİŞİMDE TAVIR'IN çocuk eğitimine uyarlanmış halidir.

Kaynak : Ne Demek İstiyorsunuz? Etkili İletişimin Yaratıcı ve Pratik Yolları - Jo CONDRILL / Bennie BOUGH (Sistem Yayıncılık - 2005)

Çocuk Eğitimine uyarlayan : Zeynep SERTKAYA
Yazan: Zeynep SERTKAYA
Faydalanılan kaynak: Şiddetsiz İletişim: Marshall B. ROSENBERG

Zeynep Sertkaya'nın grafiksaati yazıları

Bunlar da ilginizi çekebilir
Çocuklarla Şiddetsiz İletişim Dili : Şefkati Engelleyen İletişim


Çocuklarla Şiddetsiz İletişim Dili: İstekleri Dile Getirmek


Çocuklarla Etkili İletişimde Tavır


Annelik yazıları

Bunlar da ilginizi çekebilir
Annelik yazıları


Zeynep Sertkaya yazılarından örnekler
 

Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası